Begeleiden met KIES bij scheiden

Begeleiden met KIES bij scheiden

Sinds ik werk met KIES merk ik dat ik anders kan luisteren en hoor wat er echt wordt verteld en iemands werkelijke behoefte is. Die finesse zit 'm in wat ik leerde door deze fijne op het kind gerichte  methodiek. Aanrader!'

Erna, KIES professional,
Jeugdhulpverlener en mediator
     
 
Werken met de methode KIES

Bij begeleiding bij scheiding focussen instanties vaak op hun mogelijkheden in het grote geheel van de scheiding en op de resultaten. Maar wat is nu echt nodig bij de scheiding waarbij de professional betrokken raakt? Wat kun je als instantie bieden en hoe werk je optimaal samen?
De wezenlijkste dingen bij het begleiden van betrokkenen bij scheiding, omvat het kunnen aansluiten bij de persoon, kind en ouder, en wat er in alle laagjes, het moment en voor de toekomst nodig is.

De begeleiding bij KIES heeft niet de methodiek als doel maar gebeurt tussen mensen. Het gaat bij professionele begeleiding niet om het middel maar om het doel. Het zit ‘m in het hele kleine, in wat je niet ziet maar juist wat je voelt. Het zit ook in een reactie, in het gezien worden, in een knipoog, in een knikje of een glimlach. Het noodzakelijke gebeurt bij een oprechte blik van erkenning en het open luisteren, het hele kleine gebaar op het juiste moment.
Het gaat altijd om de begeleiding vanuit de professionele kennis over het thema scheiding én over de wetenschap dat elke persoon, levensfase en situatie een andere is.
Het gaat over de expertise in het vak van begeleiden en specialisme om dat te kunnen doen, zoals dat past een kan, bij de situatie van de scheiding. Bij de begeleiding met KIES gaat het om kennis en kunde waarbij de professional, in het traject van de ander, voldoende vertrouwen en steun kan bieden vanuit een zorgvuldig opgebouwde methode waarmee de ander zelf verder komt. Deze begeleiding blijkt behalve effectief, ook efficient en maatschappelijk kostenbesparend voor zowel de korte en langere termijn.

Het begeleiden van een scheiding, gaat om het begeleiden van mensen en het proces dat zij, kind en ouders, doormaken. Zij zijn de experts in hun verhaal, KIES professionals mogen even meelopen. En dát doen ze vanuit de KIES methodiek en bijbehorende middelen in een niet strak vast staand programma maar één is met bovenstaande belangrijke en zorgvuldige werkwijze die in de praktijk gebouwd is, onderzocht is, wetenschappelijk onderbouwt is en effectief bewezen is en mens én maatschappij verder helpt.
Past dit jou? Dan zien we je graag bij een van onze KIES trainingen!

Heb jij nog vragen? Misschien zijn er wensen? Iets specifiek dat je zoekt voor jezelf, jullie team, organiosatie of gemeente? Niets is ons vreemd. Laat je het ons weten?

 


KIES werkt samen met