Onderzoek KIES & Luister

Onderzoek KIES & Luister

Participatie van kinderen bij scheiding, dat is sinds 2002 de basis van KIES. We blijven actief voor de praktijk maar werken ook graag samen met de wetenschap om kinderen optimaal recht te kunnen blijven doen!
 
-Expertisecentrum Kind en  Scheiding-
 
 

Onderzoek 'Luister!' van de Universiteit Utrecht
Al vanaf na de allereerst pilots KIES is er een samenwerking met de Universiteit Utrecht. Dit vinden we als Expertisecentrum Kind en Scheiding, belangrijk om met elkaar, wetenschap en praktijk, te onderzoeken hoe we kinderen bij scheiding optimaal te kunnen steunen en helpen.

Participatie
In het onderzoek Luister! Onderzoekt de Universiteit Utrecht nu of kinderen al dan niet kunnen meepraten over beslissingen en afspraken als ouders scheiden. In het onderzoek wordt gekeken naar welke voordelen er zijn en of er ook nadelen zijn van participeren bij scheiding. Het onderzoek richt zich op de rol van kinderen zelf, thuis, in mediation en in de rechtbank. Er wordt onderzocht of en in hoeverre kinderen meepraten over kleine en grote beslissingen, hoe dit gaat en hoe zij en hun ouders dit ervaren.

KIES en jeugdparticipatie
Kinderparticipatie bij scheiding is en was altijd al de basis van KIES. We vinden het dan ook mooi en belangrijk om opnieuw als Expertisecentrum Kind en Scheiding met KIES aan een onderzoek, binnen het professional expert panel, bij 
te dragen aan de noodzaak van kinderen laten meepraten bij wat hen aangaat bij scheiding.

De laatste ontwikkelingen van kinderparticipatie bij scheiding, het KIES Kindplan, maakt ook onderdeel uit van het onderzoek Luister! Het KIES Kindplan is sinds 2022 in gebruik. Onderzocht wordt in hoeverre hebben kinderen en ouders al kennis hebben genomen van het KIES Kindplan en of ze dit zelf hebben gebruikt? We zijn ook benieuwd of we door het onderzoek nóg meer te weten kunnen komen over de bevindingen en hoe we kunnen zorgen dat de KIES Kindplannen kinderen en ouders zo goed mogelijk bereikt.

Ouders, kinderen en jongeren
Ouders en kinderen kunnen meedoen aan het onderzoek Luister! als de kinderen tussen de 8 en 18 jaar zijn en ouders gaan scheiden óf in de afgelopen 6 jaar gescheiden zijn. Er is ook een jongeren panel waar aan deelgenomen kan worden.


Bekijk hier het filmpje met informatie voor kinderen en jongeren

Luister
Ben jij of ken jij een kind, jongere en/of ouder die mee wil en kan doen? Voor meer informatie en aanmelding voor deelname aan het onderzoek ga je naar de website van de Universiteit Utrecht, www.uu.nl/onderzoek/luister

 

KIES werkt samen met